Copyright Peter Nerström, peter@nerstrom.se, 070-5670014

VAXHOLMSLINJEN FÖR VAXHOLMS FÄSTNINGSMUSEI VÄNNER

Du kan läsa om detta projekt längst ner på sidan. Klicka på bilden så blir den stor. Väl där kan du använda piltangenterna på tangentbordet för att navigera eller använda pilarna i bilden.

Jag dokumenterade 2019-20 den s.k. Vaxholmslinjen för Vaxholms Fästningsmusei Vänners årsbok. Vaxholmslinjen var ett militärt mastodontprojekt och en sedan 100 år nedlagd försvarslinje med ett 20-tal fort och batterier som börjar med 1:a Batteriet och som ligger i änden av Batterivägen längs den vackra Infanterimuren, inte långt från färjeläget och är lättillgängligt.

Vidare fortsätter det med flera stora fort som ligger nersprängda i berget med en vallgrav omkring. Vidare fortsätter linjen på Rindösidan som även har några av de största forten, Oskarfredriksborg, Byfortet och Rindö Redutt. Vidare över till, och omkring, Vaxholmssidan med Kastellet som juvelen i kronan.

Många av dessa fort och Batterier var okända för mig och jag kan verkligen rekommendera vandringar genom skogar och genom oländig terräng för att få se och uppleva dessa som en del i att lära känna sin hembyggdshistoria. T.ex. var hela Rindö och stora delar av norra Värmdö skyddsområde dit inga andra nationaliteter än svenskar fick beträda.

Klicka på bilden så blir den stor.

Navigera sedan med piltangenterna eller klicka på pilsymbolerna.